6 april 2016

Hoe maak je je eigen Spoetnik?

Allereerst willen wij duidelijk maken dat het bij een een Spoetnik niet gaat om de Russische satelliet tijdens de Koude Oorlog maar om de in stukken gesneden gehaktbal met schijven ui ertussen. Buiten Limburgse grenzen ooit door een cultuurbarbaar betiteld tot 'Berehap'.

Voor een spoetnik heb je de volgende ingrediënten nodig:
- een gehaktbal
- een ui
- een satéprikker (ca. 20 CM)
- een friettepan
- Curry (voor de cultuurbarbaar satésaus)

Zorg dat jouw gehaktbal geen zelfgemaakte is (deze kunnen in het frituurproces uit elkaar vallen, dat zou zonde zijn), maar een ingevroren gehaktbal uit de supermarkt.

Laat allereerst de gehaktbal ontdooien, hierdoor is het gemakkelijker om de gehaktbal in gewenste dikte te snijden. Snijd hierna de ui wederom in de gewenste dikte (pas op, u kunt hiervan gaan huilen). Pak hierna de satéprikker en prik de stukken ui en gehaktbal om de beurt op de stok tot hij vol is. Frituur hierna de spoetnik tot hij goudgeel gekleurd is. Laat hem even uitlekken en spuit er vervolgens een flinke lading curry overheen.

Er bestaat tevens kans dat je op het einde van dit proces net zoals bij het snijden van de ui gaat huilen, dit kan komen doordat de Spoetnik zo verschrikkelijk goed gelukt is.

Hebben jullie Frietteboed liefhebbers nog extra tips om de Spoetnik nog beter te maken, Zoals merken gehaktbal en curry en de perfecte tempratuur van het frituurvet?

Laat dan een reactie achter!

Team Sektion Frietteboed


Geen opmerkingen:

Een reactie posten